Leonardo da Vinci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

 

Fødselsnavn Leonardo di Ser Piero da Vinci
Født 15. april, 1452
Død 2. mai, 1519
Amboise, Indre-et-Loire, Frankrike
Nasjonalitet Italiensk
Felt maler, ingeniør, arkitektur, astronomi, paleontologi, anatomi, geometri, matematikk, fysikk, dynamikk, metafysikk
Utdannelse Lærling til Andrea del Verrocchio
Bevegelse Høyrenessansen

 

 

 

 

Den vitruviske mann, Leonardos studie av proposjonene til menneskekroppen.

Leonardo di ser Piero da Vinci (født 15. april 1452 i Anchiano, Firenze, Italia, død 2. mai 1519 i Amboise, Indre-et-Loire, Frankrike) var et italiensk renessansemenneske: vitenskapsmann, matematiker, ingeniør, oppfinner, anatomiker, maler, billedhugger, arkitekt, musiker og forfatter.

Han var født og oppvokst i Vinci, Italia, og var den illegitime sønnen til en notarius, Messer Piero, og en landlig kvinne, Caterina. Han hadde intet etternavn i den moderne betydningen; "da Vinci" betyr simpelthen "fra Vinci". Hans fulle fødselsnavn var "Leonardo di ser Piero da Vinci", som betyr "Leonardo, sønn av (Mes)ser Piero fra Vinci".

 

 

Leonardo har blitt beskrevet som arketypen på "renessansemennesket", en mann som er uendelig nysgjerrig og like oppfinnsom. Han er viden betraktet som en av de største malere gjennom alle tider, og mannen med det mest forskjelligartede enorme talentet som noensinne har levd.

 

 

Primært er det for hans malerier at Leonardo har blitt berømt, selv under hans egen levetid. To av hans arbeider, Mona Lisa og Nattverden opptar unike posisjoner som de mest berømte, de mest illustrerte og mest imiterte portrett og religiøse maleri for all tid, bare tilnærmet i berømmelse av Michelangelos Adams skapelse. Hans tegning av den Vitruviske Mann er også ikonisk.

 

 

Som ingeniør forestilte Leonardo seg idéer som var langt fremover i tid, konseptuelt oppfant han et helikopter, en tank, bruken av konsentrert solenergi, en kalkulator, en elementær teori for platetektonikk, og mange andre. Relativt få av hans tegninger var konstruert eller var mulig å gjennomføre under hans levetid. Noen av hans mindre oppfinnelser så som ”an automated bobbin winder” og en maskin ”for testing the tensile strength of wire entered the world of manufacturing unheralded.”

 

 

I praksis utviklet han i stor grad kunnskapen i feltene anatomi, astronomi, sivilingeniørfag, optikk og studiet av vann (hydrodynamikk). Av hans arbeider har bare noen få malerier overlevd, sammen med hans notatbøker inneholder tegninger, vitenskapelige diagrammer og notater